Lintopdrachten overslaan Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Zuidwalschool


Peuters

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en ook dit jaar zijn er 2 groepen peuters, die met veel plezier spelen, knutselen, zingen en ook leren.

De leidsters zijn juf Karin, juf Sa​mir​a en juf Karima.


Thema

Buiten schijnt de zon, de blaadjes komen weer ​aan de bomen en struiken en in de wei zien we jonge dieren. Dat betekent dat de Lente ​is begonnen en over de lente gaan we de komende weken werken. In de klas hebben we een kinderboerderij waar de kinderen kunnen spelen. Allerlei dieren zoals de koe, het paard, het varken en het schaap zijn er te vinden. Er zijn grote dieren en kleine dieren en we leren dat de kleine dieren eigen namen hebben, zoals big (baby varken), lam (baby schaap), kuiken (baby kip), veulen (baby paard), kalf(baby koe). 

We gaan ook bij de echte kinderboerderij "stadsboerderij Schildershoeve", Tenierplantsoen, op bezoek om te kijken hoe de dieren er in het echt uitzien en we hopen natuurlijk dat er ook al wat babydieren geboren zijn! De hulp van de ouders hebben we hier echt bij nodig, dus we gaan met ouders en kinderen op pad. De kinderboerderij is trouwens bijna alle dagen, behalve op maandag, open van 9.00 tot 17.00 uur, u kunt dus ook zelf met uw kind er een kijkje gaan nemen, de toegang is gratis.

Stadsboerderij Schildershoeve

In de klas kunnen we ook tuinieren, er staat een bak met aarde en schepjes en harkjes, potjes en bloemen, waarmee we kunnen spelen dat we een echte tuinman zijn.

Natuurlijk gaan we ook knutselen, de eerste schapen gemaakt met watten hangen al in de klas. We leren ook een versje over de lente:                                                                                                                                 Lente lente, de lente is er weer                                                                                                                         bijtjes, bijtjes zoemen op en neer                                                                                                                     bloemen, bloemen blaadjes klein en teer                                                                                                             vogels, vogels meer en meer.

In de bibliotheek zijn er leuke boeken over de lente, u kunt dan thuis er ook nog verder over praten en de plaatjes bekijken.

Er is buiten zoveel te zien en te voelen in de lente: blaadjes, bloemen, dieren, zon, warmte......... leuk om daar aandacht aan te besteden op de weg van en naar school!                                                                                                                  


Alle gemaakte kunstwerken zijn mee  naar huis gegaan en hangen nu hopelijk thuis weer op de deur en muren.  We zijn weer met een nieuw thema begonnen: Ziek en gezond.

We zijn allemaal wel een keer ziek: kinderen hebben koorts, buikpijn en worden gelukkig ook weer gezond. We besteden aandacht aan hoe je merkt dat je ziek bent, wat voel je, je ziet er misschien een beetje anders uit (je hebt vlekjes, pukkeltjes of je hebt ergens een wondje.....) Het is belangrijk dat de kinderen weten wat de dokter doet, waarom hij dat doet en hoe de dokter je weer beter kunt maken met een pilletje, een drankje, een zalfje en soms ook met een prik!

Ook onze tanden kunnen ziek worden, misschien krijg je een gaatje in je kies en ook dat moet beter gemaakt worden, alleen niet door de huisarts maar natuurlijk door de speciale tandendokter: de tandarts. Als je geen gaatjes in je tanden hebt is dat super fijn en moet je dat zo houden, dus ook aan het iedere dag tanden poetsen besteden we aandacht.

Het consultatiebureau is ook een plek waar de kinderen komen en daar worden de kinderen o.a. weer gemeten en gewogen, dus ook dat kan nu bij ons in de klas!

We hopen natuurlijk dat alle kinderen gezond blijven en het ziek zijn op school kunnen spelen!+P2060001.JPGP2060002.JPGP2060009.JPGP2060013.JPGP2060006.JPGP2060003.JPG

 

Omar is geboren

In de kerstvakantie zijn juf Samira en haar man, papa en mama geworden van een zoon. Ze hebben de naam Omar aan hem gegeven. Ze zijn heel blij met hem en dat zijn wij natuurlijk ook en we hopen dat juf Samira over een tijdje Omar aan ons allemaal komt laten zien, want we zijn wel benieuwd naar dat lieve kleine babytje!

Thema

Wij werken 4 weken met een thema en de groepen 1 en 2 ook, hoe leuk is dat!

Het is 2017 en we starten gelijk met het thema Kunst.
We gaan onze klas omtoveren tot een museum met allemaal verschillende kunstwerken.
We schilderen, tekenen, kleien, plakken, dansen, leren een versje en maken muziek.
Ook kijken we naar en spelen met de vormen: cirkel ​ vierkant, driehoek, rechthoek en gebruiken we kleuren.

Op de televisie hebben we al een filmpje gezien van Zaza, Toto en oom Koos van het Zandkeasteel en dat ging over muziek en dansen.
Ook lezen wij het boekje van Nijntje die naar het museum gaat en daar kunst met veel kleuren ziet.
Als wij naar school of naar huis lopen gaan wij ook allemaal buiten kijken of we kunstwerken zien, een schilderij of een beeld.
In ons eigen huis gaan we ook op zoek naar kunst, dus misschien kunnen de papa's en mama's wel helpen met zoeken naar kunst of........... zelf een eigen kunstwerk maken en dat thuis ophangen!
********************************************************************************************

Wat hebben wij een een leuke en drukke december maand!
Eerst hebben wij met de hele school Sinterklaas gevierd. We hebben Sint gezocht en gelukkig ook gevonden, waarna we een heel gezellig feest hebben gevierd. We zongen liedjes en speciaal voor de Sint leerden we een versje over de boot. 
In de klas kwamen Sinterklaas en de Hoofdpiet ook nog even langs en we kregen ook nog allemaal een cadeautje! Dank u wel Sinterklaas, daar zijn we heel blij mee.

 
Nu is de klas weer mooi versierd voor het Kerstfeest. De kerstboom is versierd en we kunnen rondjes rijden op een echte slee. Er zijn mooi geverfde kaarsen en we hebben kerstbomen versierd met lintjes en glitters.
De laatste week gaan we ook nog 's middags gezellig eten met onze papa's en mama's. Wat zal er allemaal voor lekkers zijn? 
Vanaf vrijdag begint onze Kerstvakantie en komen we pas in 2017 weer op school en wel op maandag 9 januari.

Natuurlijk wensen wij alle kinderen en ouders een fijne kerstvakantie en een heel mooi 2017!
vuurwerk.jpg*****************************************************************************************

Buiten wordt het kouder en 's avonds is het al veel eerder donker, we vinden het fijn om lekker thuis te zijn..... ons nieuwe thema is dan ook wonen.
In de klas staat een groot kartonnen huis en er is een echte sleutelbos om de voordeur mee open te doen en af te sluiten.
We gaan weer spelletjes doen en veel leren over wonen.

Er zijn allemaal verschillende kamers in een huis met allemaal spullen die daarin thuis horen.
Wij hebben een heerlijk ligbad voor onze poppen en er is zelfs een echte douchekop. Het bad staat natuurlijk in de badkamer​.
In de keuken staat het fornuis en is er een eettafel, zodat het gemaakte eten meteen opgeschept kan worden.
Wij gaan ook tellen: hoeveel kinderen eten vandaag mee in de keuken, hoeveel bordjes hebben we dan nodig. Als we er bekers bij zetten hoeveel moeten er dan op tafel komen?
Wij luisteren naar geluiden en proberen te bedenken welk apparaat dat geluid maakt en misschien hoort het wel in een van de kamers van ons huis........

Ook thuis kunt u aandacht besteden aan dit thema. 
Welke kamers zijn er in jullie huis? Hoeveel bordjes zetten jullie op tafel wanneer het etenstijd is?
Een leuk spelletje is ook wanneer u uit diverse kamers iets haalt en uw kind mag dan vertellen wat het is, waarvoor je het gebruikt en natuurlijk in welke kamer het hoort. Bijvoorbeeld: een pan uit de keuken, een kam/borstel uit de badkamer, een jas van de gang...... u kunt vast wel iets in huis vinden.

wonen.jpg**************************************************************************************************************************************
​De komende weken praten, zingen en leren wij over de herfst. We kijken naar wat er buiten in de natuur allemaal verandert. We zoeken blaadjes, kastanjes, eikels en doen daar leuke spelletjes mee, zoals: zoek dezelfde bij elkaar, leg takjes van kort naar lang.
Dit soort spelletjes kunt u ook leuk thuis spelen als u naar het bos bent geweest en van alles hebt gezocht en verzameld.
Afbeeldingsresultaat voor takjes van groot naar klein​                    

​​​​

Informatie avond

Op maandag 26 september is er de informatie avond op de voorschool. Er wordt verteld hoe een ochtend of middag er uitziet, veel aan de hand van foto's van de kinderen die bezig zijn met allerlei speel- en leeractiviteiten.
We zien u toch ook op deze​ avond verschijnen?LOGO 3000

Ook dit jaar werken wij in de groepen weer aan de woordenschatuitbreiding van onze kinderen en we zoeken woorden die zoveel mogelijk in het thema passen. De platen met de woorden hangen in de klas en de kinderen oefenen ook op de computer.
En het leuke van het programma is dat er ook thuis geoefend kan worden met dezelfde woorden en spelletjes die de kinderen aangeboden krijgen van de leidsters. De Zuidwalschool heeft voor ieder kind een licentie gekocht en wanneer u uw mailadres doorgeeft aan de leidsters kunnen zij de thuis account activeren. Wij verwachten van de ouders dat zij van deze mogelijkheid om thuis met de woordenschat te oefenen gebruik maken!Deze bibliotheek bestaat niet meer of bevat geen afbeeldingen. Selecteer een andere bibliotheek.